Nietolerancja laktozy a trądzik – czy ma wpływ na Twoją skórę?

Co jest przyczyną powstawania trądziku?

Nietolerancja laktozy może wpływać na Twoją skórę na wiele różnych sposobów. U niektórych osób trądzik wywołany jest przez laktozę. Inni cierpią na trądzik z powodu innych czynników. Jeśli nie jesteś pewna, czy laktoza jest przyczyną Twojego trądziku, wypróbuj dietę eliminacyjną, aby ustalić, czy to właśnie ona jest winowajcą. Możesz również wykonać testy na inne alergie, takie jak na produkty do włosów, kakao i ziarna kawy.

Nietolerancja laktozy a trądzik

W nowym badaniu naukowcy przyjrzeli się sześciu milionom dokumentacji medycznej, aby sprawdzić, czy związek między nietolerancją laktozy a trądzikiem jest prawdziwy. Badacze stwierdzili, że osoby, które nie tolerowały laktozy, miały niższe ryzyko wystąpienia trądziku. Dodatkowo osoby, które nie tolerowały laktozy, rzadziej miały ciężki trądzik.

Podczas gdy związek między laktozą a trądzikiem jest nadal niejasny, istnieje wiele innych objawów związanych z nietolerancją laktozy. Na przykład, niektóre osoby z tym schorzeniem mogą mieć wzdęcia i skurcze brzucha lub mieć niestrawność. Objawy te pojawiają się zazwyczaj 30 minut do dwóch godzin po spożyciu produktów mlecznych. Najbardziej narażone na tę przypadłość są wcześniaki i osoby starsze.

Szacuje się, że około 65 procent populacji ludzkiej nie toleruje laktozy, co może przyczyniać się do powstawania trądziku. Należy jednak pamiętać, że związek między trądzikiem a nietolerancją laktozy nie jest jednoznaczny i potrzeba więcej badań, aby określić, czy to powiązanie jest prawdziwe.

Idealną odpowiedzią na to pytanie byłoby duże, kliniczne, randomizowane badanie z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo. Jest to idealny projekt badania z perspektywy etycznej, klinicznej i operacyjnej. Jednakże badanie Mendelian Randomization, oparte na założeniu, że allele są losowo rozmieszczone w momencie poczęcia, może być dobrym proxy dla życiowego spożycia nabiału.

Naukowcy od dawna przyglądają się spożyciu nabiału i trądzikowi, ale do tej pory przeprowadzono tylko kilka badań. Większość z nich miała charakter obserwacyjny. Ponadto nie udało się przeprowadzić podwójnie ślepych, randomizowanych badań kontrolowanych, ponieważ nie ma odpowiedniego placebo dla mleka.

Nietolerancja laktozy jest schorzeniem genetycznym, ale należy pamiętać, że niektóre osoby na nią nie cierpią. Zaburzenie genetyczne jest spowodowane brakiem laktazy. Schorzenie to jest dziedziczne i często przekazywane jest przez oboje rodziców. Najczęściej występuje u osób pochodzenia afrykańskiego, latynoskiego i azjatyckiego.

Dieta niskoglikemiczna zmniejsza trądzik

Trądzik spowodowany nietolerancją laktozy jest bardzo częstym problemem i może być leczony przez dietę niskoglikemiczną. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym (IG) bardzo szybko podnosi poziom cukru we krwi, powodując stan zapalny i trądzik.

W jednym z badań uczestnicy stosujący dietę niskoglikemiczną z dużą zawartością błonnika zmniejszyli nasilenie trądziku. Poziom IGF-1, który zwiększa produkcję androgenów, był niższy u osób na diecie niskoglikemicznej. IGF-1, hormon biorący udział w rozwoju trądziku, jest związany z poziomem cukru we krwi. Diety niskoglikemiczne zawierają więcej błonnika niż diety wysokotłuszczowe.

Badania pokazują, że dieta niskoglikemiczna może pomóc w redukcji trądziku poprzez zmniejszenie skoków cukru we krwi. Skoki te powodują stan zapalny w różnych częściach ciała i mogą zwiększać produkcję sebum powodującego trądzik. Chociaż związek między dietą a trądzikiem jest niejasny, osoby z trądzikiem powinny skonsultować się z dermatologiem, aby dowiedzieć się, czy dieta niskoglikemiczna może być w stanie pomóc im pokonać problem trądziku.

W innym badaniu stwierdzono, że dieta niskoglikemiczna pomogła osobom ze skłonnością do trądziku poprawić wrażliwość na insulinę. Badanie obejmowało 56 dorastających mężczyzn, którzy zostali losowo przydzieleni do diet o niskim lub wysokim indeksie glikemicznym. Następnie monitorowano ich przez osiem tygodni, mierzono zmiany zapalne i androgeny.

Badania sugerowały, że składniki diety w produktach mlecznych mogą być związane z trądzikiem, choć potrzeba więcej badań. Nie jest jasne, jak to może działać, ponieważ w badaniach brakowało odpowiednich analiz statystycznych, odpowiednich kontroli i obiektywnych środków. Ponadto interwencje dietetyczne zmniejszające ryzyko wystąpienia trądziku muszą być poparte randomizowanymi, prospektywnymi badaniami.

Kilka badań powiązało mleko krowie z trądzikiem, pomimo jego niskiego indeksu glikemicznego. Mleko zawiera hormony, które mogą powodować powstawanie trądziku. Hormony te powodują stan zapalny w organizmie, który może zatykać pory.

Niektóre badania wykazały również, że dieta niskoglikemiczna zmniejsza trądzik spowodowany nietolerancją laktozy. Niemniej jednak, żadna dieta nie może zagwarantować skóry wolnej od trądziku.

Insulinopodobny czynnik wzrostu (IGF-1) wpływa na nietolerancję laktozy i trądzik

IGF-1 jest silnym stymulatorem lipogenezy łojowej i został powiązany z trądzikiem. Patogeneza trądziku jest skomplikowana i obejmuje wiele czynników, w tym nadprodukcję sebum i zatkane pory. Oprócz roli w lipogenezie łoju, IGF-1 stymuluje również sygnalizację receptorów androgenowych.

Ostatnie badanie w czasopiśmie Acta Derm Venerel, 93(6), dostarczyło dowodów łączących wysokie spożycie mleka z trądzikiem. W badaniu wzięły udział 6 094 dziewczęta. Pytano je o objawy trądziku. W badaniu stwierdzono, że nasilenie trądziku było związane z wyższym BMI.

To, czy związek ten istnieje, jest dyskusyjne. Białko kazeina w nabiale może zwiększać poziom IGF-1 i pogarszać istniejące stany zapalne skóry. Jednak umiarkowane spożycie produktów mlecznych może mieć korzystny wpływ na skórę.

Zmiana diety jest ważnym krokiem w kierunku zapobiegania trądzikowi. Unikanie pokarmów o wysokim ładunku glikemicznym może pomóc w zapobieganiu trądzikowi i zmniejszeniu markerów zapalnych w skórze. Dodatkowo, ograniczenie nabiału i cukrów rafinowanych pomoże uregulować poziom insuliny.

Spożycie mleka jest zmienne na całym świecie. Zależy od genetyki danej osoby i poziomu aktywności enzymu laktazy. Osoby o pochodzeniu północnoeuropejskim częściej mają wyższy poziom laktazy niż osoby o pochodzeniu południowoeuropejskim. Częstość występowania aktywności enzymu laktazy jest niska w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Zwykle zaczyna się we wczesnym okresie dojrzewania. Czy ma to wpływ na trądzik jest niejasne.

Wcześniejsze badania, w których nie stwierdzono związku między spożywaniem nabiału a trądzikiem, nie były dobrze kontrolowane i słabo opisane, a wyniki należy traktować ostrożnie. W nowszych badaniach zbadano związek między tymi dwoma czynnikami. Chociaż wyniki te wskazują na możliwy związek między tymi dwoma czynnikami, to jednak są one oparte na stosunkowo niewielkiej liczbie badań.

IGF-1 odgrywa kluczową rolę w wielu chorobach, w tym w obciążeniu glikemicznym i trądziku, i może mieć wpływ na oba te czynniki. Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie Oncogene.

Hormony wywołujące stres

Hormony wywołujące stres mają wiele skutków dla organizmu, od przyrostu masy ciała i wysokiego ciśnienia krwi do trądziku i nietolerancji laktozy. Mogą one również wpływać na gruczoły łojowe, narządy, które produkują olej i odżywiają poszczególne mieszki włosowe. Gdy gruczoły produkują nadmierną ilość oleju, zatykają pory i nasilają trądzik.

Ważne jest, aby zrozumieć, jak stres wpływa na reakcję organizmu na jedzenie. Między innymi jedzenie zbyt dużej ilości cukru może pogorszyć trądzik. Niektórzy dermatolodzy doradzają unikanie pokarmów o wysokiej zawartości węglowodanów i cukrów, aby poprawić stan trądziku. Te pokarmy mogą podnieść poziom cukru we krwi, co zwiększa stan zapalny w organizmie i zwiększa produkcję sebum, co jest czynnikiem przyczyniającym się do powstawania trądziku.

Wiele badań wykazało związek między stresem a trądzikiem. Jedzenie diety o niskiej zawartości produktów mlecznych może pomóc Ci zmniejszyć poziom stresu. Może to pomóc oczyścić trądzik i zapobiec przyszłym wypryskom. Jednak nadal nie ma solidnych dowodów na poparcie tego związku. Kilka innych czynników, w tym genetyka, może również odgrywać rolę w powstawaniu trądziku.

Jeśli Twój trądzik nasila się pod wpływem produktów mlecznych, możesz chcieć wyeliminować te produkty ze swojej diety. Oprócz wyeliminowania nabiału z diety, spróbuj włączyć do niej dietę niskocukrową i niskozapalną. Pomoże to przywrócić równowagę Twoim hormonom. Możesz również spróbować zastosować leczenie punktowe za pomocą Benzoyl Peroxide lub Salicylic Acid. 5% nadtlenek benzoilu Dr. Zenovia’s jest zatwierdzonym klinicznie preparatem do stosowania punktowego na uporczywe wypryski.

Zwiększenie spożycia warzyw i ograniczenie spożycia przetworzonych i rafinowanych ziaren może pomóc Twojej skórze w walce z trądzikiem. Unikaj białego pieczywa, przetworzonej żywności i żywności o wysokim indeksie glikemicznym. Żywność ta podnosi poziom cukru we krwi i stymuluje produkcję IGF-1, który jest hormonem związanym z trądzikiem u kobiet.

Produkty mleczne zawierają naturalne hormony, które mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia trądziku. Ponadto produkty mleczne mają wysoką zawartość tłuszczu i białka, co może zwiększyć Twoje ryzyko wystąpienia trądziku.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

You May Also Like
Przeszczep brody - czy to możliwe?
Czytaj Dalej

Przeszczep brody – czy to możliwe?

Przeszczep brody to zabieg chirurgiczny, który polega na wszczepieniu mieszków włosowych z głowy. Powrót do zdrowia po zabiegu…